3D-laserscannen

3D-laserscannen wordt steeds belangrijker en is inmiddels een gangbare manier voor het inmeten van gebouwen. Binnen enkele minuten is het mogelijk om complete ruimtes met alle relevante gegevens digitaal in te scannen en verwerken voor CAD-gebruik. Het is bovendien een zeer nauwkeurige manier van meten. Wij maken gebruik van de Leica RTC360 3D Laserscanner. Deze scanner meet zowel de lengte als breedte en hoogte met één druk op de knop. Van de scans worden zogenaamde ‘Pointclouds’ gemaakt, puntenwolken. Die vormen de basis voor het maken van ontwerpen. Wij leggen graag uit en laten zien hoe we de 3D-laserscans maken.

 

Voordelen van 3D-laserscannen

Het 3D-laserscannen van gebouwen biedt voor ons en onze opdrachtgevers veel voordelen:

  • Het is een snelle en nauwkeurige meetmethode
  • De meeste ruimtes kunnen in één keer ingemeten worden, zelfs grote en lange ruimtes
  • De meetgegevens staan direct tot onze beschikking
  • De gegevens worden tijdens het scannen gedigitaliseerd
  • Er zijn minder mensen nodig voor het inmeetwerk
  • Het eindresultaat is bijna fotorealistisch

 

Zo werkt de 3D-laserscanner

Bij renovatieprojecten wordt vaak gebruikgemaakt van bestaande tekeningen als startpunt, aangevuld met honderden foto’s. Maten worden in het werk nagemeten en het gebouw wordt op deze manier zo goed en zo kwaad als het gaat het in beeld gebracht. Dit kan echter veel beter en efficiënter. Waarom niet het gebouw zelf als startpunt en referentie gebruiken? Uitgaan van juiste informatie is van essentieel belang voor een goed lopend project. Door alles in te scannen wordt geen enkele maat vergeten en de situatie zoals die gebouwd is (‘as build’) vastgelegd in een Pointcloud (puntenwolk). Vanuit deze Pointcloud kan een model gemaakt worden dat niet afwijkt van het te renoveren gebouw. Modeleren kan in Revit of Archicad aangeleverd worden, maar uiteraard ook in 2D AutoCad. Dit alles is een perfect uitgangspunt voor een renovatie of verbouwing van een bestaand gebouw. Uiteraard kunnen wij ook alleen de Pointcloud aanleveren, zodat je zelf het model kunt realiseren.
Wij denken met je mee om te bepalen wat voor jou het beste formaat is om te gebruiken in de tekensoftware.

 

 

Als de scan gemaakt is heb je naast de juiste onderlegger voor het te maken model, ook een perfect naslagwerk dat voor iedereen te gebruiken is. De Pointcloud wordt aangeleverd als LGS-bestand en kan geopend worden in een gratis viewer. Hiermee heb je direct toegang tot het ingemeten gebouw. Het is een goede tool die direct meerwaarde biedt.

 

Contact opnemen